Az iszlamista tunéziai kormánypárt, az en-Nahda (Újjászületés) kedden hajlandóságot mutatott a kormánykoalíció kibővítésére, de elvetette az alkotmányozó nemzetgyűlés feloszlatásának a gondolatát.

tunezia

Az en-Nahda és tucatnyi kis párt közös közleményének aláírói kiemelik: “elkötelezettek a konszenzus és a párbeszéd iránt”, és “a hatalom politikai bázisának kiszélesítésére” szólítanak fel.

Mohamed Brahmi vezető ellenzéki politikus múlt hét csütörtöki meggyilkolása felerősítette a kormány lemondásának a követelését.

Az aláírók hangsúlyozzák: ugyanakkor ragaszkodnak a szabad választásokon megválasztott legitim alkotmányozó nemzetgyűléshez.

Ali Larajed kormányfő hétfőn kizárta annak a lehetőségét, hogy a kormány lemondana.

A kormánykoalícióban részt vevő egyik párt, a balközép, világi irányultságú Ettakatol nemzeti egységkormány megalakítását sürgette kedden. A párt azzal indokolta álláspontját, hogy előző nap nyolc katonát feltehetőleg iszlamista fegyveresek megöltek az algériai határvidéken.

“A nemzeti egység minden tunéziai kötelessége pártállástól függetlenül” – mondta Musztafa ben Dzsaafar, az Ettakatol vezetője, aki egyben a tuniszi parlament elnöke.

A katonák elleni fegyveres támadás egybeesett a politikai válság elmélyülésével az afrikai országban. Ali Larajed miniszterelnök épp hétfőn javasolta, hogy decemberben tartsanak új választásokat. A kormányfő szerint ez jelenthetné a kiutat a válságból, amely Mohamed Brahmi múlt heti meggyilkolása után éleződött ki.

Forrás: MTI / hvg.hu