A külföldi utazást megkönnyíti a jól felszerelt szótárgép, mely segíti azokat a turistákat, akik nem rendelkeznek egy biztos nyelvtudással abban az országban, ahol éppen tartózkodnak.

Egyszerűen használhatóak ezek a közel mobilnagyságú készülékek, melyek közül a jobban felszereltek akár 30 nyelven is tudnak fordítani szóban elhangzott beszédről is. A szótárgépek megbízhatóan fordítanak, ellentétben a korábban hírhedté vált netes fordítóeszközökkel, melyek bizonytalanul és tévesen fordítottak, és melyek nem igen voltak megbízhatóak, mivel nem tudták megfelelően értelmezni a különféle igeidőket, nem voltak beléjük táplálva az elvont kifejezések jelenései, így azokat is szó szerinti értelemben fordították. Az újféle fordítógépek sokkal kisebb arányban követnek el ilyen hibákat. Ráadásul ezek az eszközök internet nélkül működnek.

Emellett pedig az is pozitívuma ezeknek az eszközöknek, hogy bele van táplálva mindegyikbe a nagykövetségek címe, illetve a segélyhívó számok. Így ha bármi gond érne minket út közben, tudni fogjuk, hogy hova forduljunk.