Egy alkalmazott esetében aki saját ötletén dolgozik már egy ideje vagy egy aktívan tevékenykedő egyéni vállalkozó esetében felmerülhet a kérdés, hogy egy cégalapítás milyen előnyökkel járhat. Hiszen ha a költségekre gondolnak elsősorban és arra, hogy mennyire időigényes, akkor sokan inkább elzárkóznak az ötlettől. Egy vállalkozás létrehozása viszont rendkívül előnyös lehet több ok miatt is. Egy cég korlátozott felelősségű és ezáltal védelmet nyújt a tulajdonosoknak, mivel így nem a saját vagyonukkal felelnek a vállalkozás esetleges adósságaiért, kötelezettségeiért. Ez azt jelenti, hogy a hitelezők nem követelhetnek személyes tárgyakat, autókat, lakásokat a tulajdonosoktól az üzleti tartozások kiegyenlítésére. Ezzel szemben egy egyéni vállalkozás esetében a tulajdonos teljes vagyonával felel a vállalkozásban felmerülő kötelezettségek kifizetéséért.

Továbbá az egyéni vállalkozásnál ha például a tulajdonos KATA adózási formát választ, akkor korlátozott árbevételi kerettel számolhat. Ha valaki a cégalapítás mellett dönt, akkor ez a korlátozás nem vonatkozik rá, viszont azzal számolni kell, hogy az adóterhek is magasabbak lesznek.

Ami viszont nagyon fontos előny egy cég esetében, hogy sokkal nagyobb a hitelességet teremt a leendő ügyfelek, partnerek, szállítók és alkalmazottak körében.

Végül pedig azt emelnénk ki, hogy egy jól működő cég segítségével sokkal nagyobb hitelt igényelhetünk céljaink megvalósítására, illetve sokkal több pályázati lehetőség is nyílik meg a számunkra.

Természetesen ez csupán néhány fő indok a cégalapítás mellett, viszont ezen szempontok is már segíthetnek sokaknak meghozni ezt a döntést.