Számos olyan számítógépes és telefonos játék található, melyeknek tematikája valamilyen rejtély, titok köré íródott: ilyenek elsősorban azok a játékok, melyekben valamilyen tárgyak megtalálásával lehet a következő szintre lépni. Ezek többnyire egy olyan megfejtetlen, valós- vagy épp kitalált sztorit dolgoznak fel, melyben egy kód, egy titkos, megfejtendő feladat lapult.

A történelem során számos titkos társaság, bűnözőcsoportok, és pszichopata ‘szórakozott” azzal, hogy ilyen titkos fejtörők mögé rejtette bűnös tevékenységét – ezeknek egy része a mai napig megfejtetlenül maradt. Hazánkban nem hallunk túl sok ilyen esetről, de például a különféle páholyok, titkos szervezetek, itt is hosszú éveken keresztül működtek, elsősorban a Reformkor idején. Sokak szerint akkoriban ez nem volt olyan, mint ahogy ma elképzeljük: azaz nem voltak természetfeletti rituálék. Azonban az kétségtelen, hogy az egész nyugati civilizációt uralták ezek a szervezetek a szimbólumaikkal, és minden pénzes férfi lassan beszerveződött a soraikba, Európa-, és Amerika szerte. Természetesen minden ami ránk maradt ebből, az titkos írással íródott, így a megfejtés nem épp egyszerű.

A világtörténelem egyik legnagyobb gyilkos fejtörője a Zodiákus-gyilkos levelei.

Az amerikai sorozatgyilkos az 1960-as években “működött”, és gyilkosságait szó szerint bejelentette a helyi lapoknak. Csakhogy titkos írást alkalmazott, így a levelek egy része megfejtetlenül maradt, hármat a mai napig nem tudtak dekódolni.

Erről az esetről is számos játékfeldolgozás készült, emlékeim szerint én egy telefonos játékban találkoztam ezzel az esettel.

Korunk egyik legnagyobb félig (se) megfejtett rejtélye egy műalkotáshoz kapcsolódik. A CIA főépülete előtt álló Kryptos nevű alkotást az 1990-es évek legelején állították ki. A műalkotás titkos szövegeket tartalmaz, melyek megfejtésére világszerte számos próbálkozás született – lévén, hogy nyilvános.

Gyerekként mindenki kincsvadász akar lenni, én és az öcsém is elterveztük, hogy mi fogjuk megtalálni Atlantiszt, ha felnövünk. Nemrégiben láttam egy dokumentumfilmet, mely egy ma már idős bácsiról szólt, akinek szintén hasonló álmai voltak gyerekként, csak ő meg is valósította őket, és elsüllyedt kincsek nyomába indult – nem is kis sikerrel!

Annak a szerencsés, és minden bizonnyal rendkívül agyafúrt embernek, aki képes lesz megfejteni a Beale – papírok titkát, hasonló sikerekben lehet része: ugyanis az irat egy elásott kincs rejtekhelyéről szól, mely Santa Fe-től nem messze van elrejtve. A kincs 1900 kilógramm aranyból áll.

Csakhogy a Beale – papírok titkát 1885-óta próbálják megfejteni- hiába. A szöveg ha minden igaz 1800 körül keletkezhetett, és eddig csak egyetlen pontját tudták megfejteni, melyhez a kulcs az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozata volt.