Biztos hallottad már azt a történetet, amikor a közösségi média segítségével próbálta valaki megtalálni a hasonmását. Nem rokonát, nem a szüleit és nem a testvérét! Egy vadidegent, aki pontosan úgy néz ki mint ő! Állítólag egyszer egy ír lánynak ez sikerült is, aki fogadásból cirka két hét alatt találat egy hozzá a megszólalásig hasonlító lányt. Hogy azóta hányan és hányszor próbálkoztak ezzel a dologgal?

A diktátorok előszeretettel alkalmaznak hasonmásokat nyilvános politikai szereplésük alkalmával. Igaz, ők a cél érdekében a kevésbé hasonlatos bábjaikból sminkesek segítségével tökéletes helyettesítőt faragnak maguknak.

A filmek és a tévésorozatok is többszörösen feldolgozták a témát: mi van akkor, ha két egyforma ember él a Földön és nem tudnak egymásról? Ilyen volt a Gabriela Spanic főszereplésével készült Paula és Paulina című szappanopera, illetve az Izaura TV-n most futó Éld az életem! című telenovella.

Azok, akik valamelyik világsztárra hasonlítanak, gyakran szerepelnek tévéműsorokban, vagy a bulvár magazinok címlapján. Sőt, olykor összegyűlnek és eldöntik egymás közt, ki hasonlít jobban az adott hírességre…