A korlátolt felelősségű társaság (Kft.) a gazdasági társaságok egyik választható formája. Hazánkban jelenleg a kis- és középvállalkozások egyik legnépszerűbb társasági formája. Ezúttal azoknak szeretnénk hasznos tanácsokat adni, akik Kft. alapítás előtt állnak.

  1. A felelősséggel óvatosan kell számolni

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem megfelelően értelmezik a „korlátolt felelősség” fogalmát. A legtöbb cégüggyel foglalkozó iroda meg tudná erősíteni, hogy az új cégtörvény, valamint a 2014-től hatályos Polgári törvénykönyv (Magyarországon a rövidítése: Ptk.) szabályait még mindig sokan gondtalanul kezelik.

A Kft. alapítás előtt állóknak azonban tudniuk kell, hogy a korlátolt felelősségű társaság tagjainak sincs sérthetetlen korlátolt felelősségük. Továbbá szintén fontos, hogy meg kell különböztetni a tagi felelősséget a vezető tisztségviselői felelősségtől.

  1. A Kft. alapításnál minél előbb fizessük be a teljes törzstőkét

Egyes tanácsadók ezt a pontot meglehetősen lazán kezelik, ám több szempontból is lényeges pont ez. Egyrészt elkerülhető a tagi kölcsön problémája, megszűnik a korlátlan felelősség és átruházhatóvá válnak az üzletrészek is. Nem mellékesen a cég hitel- és pályázatképes is lesz és osztalék is kifizethető. Törzstőke befizetésének elmaradása esetén ezek problémába ütközhetnek.

  1. Igyekezzünk optimalizálni a járulékbefizetéseket a Kft. alapításakor

Rengeteget spórolhatunk, ha a Kft. alapítás során előre átgondolunk bizonyos személyi és adminisztrációs kérdéseket. A legális „kiskapukról” érdemes könyvelőirodák és adótanácsadók segítségét kérni.