Magyarországon az emberek többségének valamilyen redőnyszerkezet jut eszébe, amikor az árnyékolás kérdését megszeretné oldani az otthonában, pedig van egy másik alternatíva is, mégpedig a zsaluzia. De miben más az árnyékolásnak ez a típusa, mint a többi?

Az építészeti stílusok modernizációjának hatására egyre több különleges, luxus hatású lakhely épül, amelynek sok esetben fontos része a zsaluzia. Röviden ezt mondhatjuk róla, hogy a redőnyök teljesítményét képes produkálni, csak különlegesebb a megjelenése és valamilyen szinten hatékonyabb az árnyékolása.

A zsaluziának mára már többféle típusát tudjuk megkülönböztetni. A külső tokos változatot az év bármely szakában felszerelhetjük és szinte bármilyen ablakhoz passzol, miközben a vakolható tokos típus egy olyan hasonlóan esztétikus megoldás, amely teljesen be van építve és hatékony a szigetelési szempontokból is.

Ha lamella formák szerint szeretnénk megkülönböztetni, akkor a C, az S és a Z lamellás zsaluziát érdemes megemlíteni. A klasszikus C lamellás egy nagyon kiemelkedő szabályozhatóságot biztosít, az S lamellás verzió az előbbinek a továbbfejlesztett változata, amely még hatékonyabban látja el az árnyékolás feladatait, míg végül a Z lamellás típus a kategória legelitebb változata mind megjelenésre, mind az árnyékolás finomhangolásában.

A zsaluzia típusainak a megkülönböztetése azonban nem áll meg itt, hiszen továbbá széttudjuk választani ezt a gyártmányt mozgathatóság szerint is. A klasszikus hajtókaros változat az utóbbi évtizedekben kapott nagy szerepet, amit mára már többnyire kezd helyettesíteni a motorizált verzió, amely rendkívül modern és kényelmes megoldás. Ennél már csak a nemrég piacra került okoszsaluzia jelent egy extrább alternatívát, amely különleges kényelmi funkciója és időzíthetősége miatt méltó a mai korunkra.