Sokat kísérleteztem az avokádó faneveléssel, mivel egészen különleges az a módszer, mellyel csíráztatni kell őket. Az avokádó belsejében található egy kemény mag, melybe ha négy oldalról szúrunk egy-egy fogpiszkálót, és így félig belel lógatjuk egy pohár vízbe, akkor pár héten belül a mag megreped, és felfelé szárat növeszt, lefelé pedig hosszú gyökérzetet enged.

Ebben a stádiumban az avokádó rendkívül gyorsan növekszik, szinte szemmel látható sebességgel. Mikor már a szár olyan 15-20 centiméter hosszú, érdemes visszavágni, majd elültetni a fácskát. A fa maga meglehetősen igénytelen, elvileg mínusz 6 fokos hideget is kibír, de leginkább a +13 fok feletti hőmérsékletet kedveli. Leveleik nagyok, lándzsásak és fényesek, sötétzöldek. A levelek szárainak tövében hoz virágokat a fa. Olyan 4-6 éves korukban hozzák meg az első termésüket. Az avokádók párosával teremnek. A virágzást követően 6-9 hónappal lehet leszedni a termést.

Az avokádó mexikói növény, így meglehetősen kimondhatatlan a legjellegzetesebb étel neve, melyet készítenek belőle: Guacamole. Elkészítéséhez feldarabolt avokádót,  fehér hagymát, koriandert, csilit, (kimagozott) paradicsomot és citrom vagy lime levét pépesítik, majd hűtőben pihentetik, hogy az ízek összeérjenek. Ennek a mártásnak minden nap helye van a mexikói asztalokon.