Bár látszólag az űrben való étkezés semmivel sem nehezebb, mint a földi, valójában a NASÁ-nak és az űrhajósoknak komoly kihívásokkal kellett szembenézni az étkezés terén – írja a Receptneked.hu

Első probléma: a súlytalanság

Az első probléma a súlytalanság. A Föld körül keringő űrállomáson súlytalanság van, ami azt jelenti, hogy a kiömlött leves nem a padlóra ömlik, hanem szép lassan ellebeg, akár cseppenként is. Éppen ezért a NASÁ-nak olyan speciális csomagolást kellett kialakítani, ami megakadályozta, hogy a folyékony ételek kikerülhessenek az űrállomás légterébe.

Második probléma: más az egészséges

A NASÁ-nál először azt adták az űrhajósoknak, amit a katonáknak Vietnámban. Az tápláló volt és egészséges. Igen ám, de az űrutazás, nem a vietnámi esőerdő. Kiderült, hogy az ételek sótartalma, roncsolta a keringést, ami aztán látásromláshoz vezetett. Ami a Földön jó, a súlytalanság körülményei között már nem. Másképp működik a szervezet és másképp reagál a tápanyagokra is. Egy rossz étrend egészségügyi károsodást is okozhat.

Harmadik probléma: a változatosság

Egy űrállomáson keringeni megviseli az elmét. Ami először végtelenül izgalmas, az egy idő után végtelenül monotonná is válhat. Fontos tehát az is, hogy legalább az ételekben legyen változatosság. Éppen ezért az űrhajósmenü ma már 200 fajtából áll. Sajnos az édesség mennyisége erősen korlátozva van, például egy nyolcnapos útra csak három csomag M&M-s cukorka vihető az útra. De ami még érdekesebb a fűszerek szinte teljesen hiányoznak az űrhajósok étendjéből. Sok étel esetében a probléma a tartósítás. Hogyan lehet úgy ételt tartósan használni, hogy az ne penészedjen meg. Talán hihetetlenül hangzik, de ez egy kihívás a NASA mérnökeinek, például a ketchup esetén.

A jövő kihívása

Ami egy űrállomás esetén is kihívás, még komplexebb problémává válik egy hosszabb űrutazás esetén. A NASA feltett célja egy Mars expedíció megszervezése. A tudósoknak azonban nem csak az utazás mérnöki feltételeit kell biztosítani, hanem a megfelelő ételeket is.